Shopee .[Free Shipping Program] How do I join Shopee’s Free Shipping Program?

Currently there are 4 courier service channels that have collaborated with Shopee for Free Shipping Program
1.Poslaju Shipping Program (Open for registration via Poslaju Shipping Program Registration Form)
2.Shopee X J&T Express Free Shipping Program (Auto registered)
3.Shopee X DHL Free Shipping Program (Auto registered)
4.Shopee X Ninja Van Free Shipping Program (Auto registered)
5.Shopee X City-Link Free Shipping Program (Auto registered)

For more information about the shipping programs individually, check out our introductory article as per below for each Free Shipping Program.
1.Poslaju – “What is Shopee Poslaju FREE 5KG Shipping Program “
2.J&T Express – “What is Shopee X J&T Express Free Shipping Program”
3.DHL – “What is DHL eCommerce Free Shipping Program”
4.Ninja Van – “What is Shopee X Ninja Van Free Shipping Program”
5.City Link – “What is Shopee X City-Link Express Free Shipping Program”

How does this program work?
Seller receives an order to be shipped out using Shopee Supported Logistics.
Seller prepares parcel as per order attached with Consignment Note printed from Shopee Seller Center.
Seller ships out order via drop off/ pick up option with no upfront payment.
Logistics partner (Pos Laju, DHL, J&T, Ninja Van, City-Link) proceed with delivery and bills Shopee for the shipping fee incurred.
Shopee then pay logistic partner the shipping fee incurred and release balance payment of the orders to the seller.
If the actual shipping fee as charged by logistic partner is more than the estimated shipping fees calculated based on the weight set by seller in their product listings. Shopee will deduct the excess shipping fee from escrow and release the balance to seller.
*BONUS: Once you have successfully registered for Poslaju Shipping Program, you will be eligible to Register for RM15 Free Shipping Package for you to boost your sales even further.

APA ITU DROPSHIPPING: PERKARA YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MULAI

Sekiranya anda mencari peluang perniagaan dalam talian, kemungkinan anda akan menemui dropshipping. Dropshipping adalah model perniagaan dalam talian yang dapat menghasilkan pulangan tinggi bagi usahawan e-dagang yang bercita-cita tinggi. Adalah mungkin untuk memulakan dropship dengan sejumlah modal permulaan dan sedikit ekuiti. Sebaik sahaja anda mula melihat kejayaan, anda dapat membuat skala dengan memperuntukkan lebih banyak sumber untuk pengiklanan dan pembinaan jenama. Tetapi bagaimana cara kerja dropshipping, dan mengapa anda harus menggunakan model ini untuk merealisasikan impian keusahawanan anda?

Apa itu Dropshipping?

Dropshipping adalah sejenis kaedah pemenuhan runcit untuk kedai dalam talian, di mana bukannya inventori pergudangan, peniaga membeli produk dari pembekal pihak ketiga apabila pelanggan membuat pesanan. Produk kemudian dihantar terus ke pengguna. Dengan cara ini, penjual tidak perlu mengendalikan produk secara langsung. Bunyi biasa?

Bagi pengurus kedai runcit, berkaitan dengan penghantaran dan pemenuhan pesanan, ini adalah proses yang sering dilakukan. Pedagang tidak perlu menyimpan produk, memesan inventori secara pukal, atau memenuhi pesanan secara fizikal dengan cara apa pun. Sebaliknya, pembekal pihak ketiga akan menghantar produk bagi pihak peniaga.

Dropshipping bagus untuk pengusaha kerana menjalankan kedai tidak memerlukan modal operasi sebanyak model runcit tradisional. Anda tidak perlu membuka kedai batu bata, menggaji pekerja, menyalakan lampu, membayar overhead, atau stok produk. Sebagai gantinya, anda membuka kedai dalam talian dan membeli borong dari pembekal yang sudah mempunyai produk dan ruang gudang.

Kebaikan Dropshipping

Perniagaan dropshipping mudah ditubuhkan

Anda tidak memerlukan pengalaman perniagaan sebelumnya untuk memulakan dengan menghantar secara dropship. Sekiranya anda meluangkan masa untuk mempelajari asas-asasnya, anda boleh memulakan perniagaan dengan cepat dan mempelajari selebihnya semasa anda pergi.

Sangat mudah untuk memulakan perniagaan dropshipping kerana kos permulaan rendah – terutamanya jika dibandingkan dengan model perniagaan runcit lain. Contohnya, anda tidak memerlukan gudang untuk menyimpan produk atau pasukan untuk membantu anda. Anda juga tidak perlu risau tentang stok atau penghantaran. Sangat mengejutkan, terutamanya setelah anda memulakannya.

Semua ini bermakna anda boleh memulakan perniagaan anda hari ini. Sebenarnya, anda boleh menyiapkan semuanya dalam beberapa jam.

Anda memerlukan pengetahuan asas dan alat dan sumber yang betul, dan itulah sebabnya kami membuat panduan ini. Pada saat anda menyelesaikannya, anda akan dilengkapi dengan pengetahuan yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan dropshipping anda sendiri.

× How can I help you?